Lähiluonto kunniaan!

26.02.2018

 

Pitääkö aina mennä metsään? Suomalaisessa kaupunkimaisemassakin on läsnä luontelementtejä joissa voi liikkua: Puistoja, nurmialueita, pieniä metsiköitä jne. Niiden merkitystä asukkaille ei voi liikaa korostaa. Paitsi että ne ovat kaupungin pienet keuhkot, ne tarjoavat mahdollisuuden virkistävään ja elvyttävään luontokokemukseen myös ihmisille, jotka eivät pääse liikkumisen esteiden tai sairauden vuoksi metsään tai vesille.

Lieksassa on keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä runsaasti paikkoja joissa voi kokea luonnon ihmeitä tekevät vaikutukset. Olemme käyneet SosVa -hankkeessa mukana olevien nuorten kanssa jokirannassa ihailemassa Kaarisiltaa, Pappilanluhdan kosteikkoalueella, Pielisentien päässä Brahen patsaan puistoalueella, torin keskuskoulun nurmikoilla ja vaikka missä. Kaikissa näissä ympäristöissä voi kokea moniaistillisen luontokokemuksen: Linnun laulun, tuulen äänen puissa, tuoksut ja kuusen kuoren karheuden, Salavan ryhmyisen pinnan ja pahkat.

Nuoret ovat havahtuneet tiedostamaan näiden paikkojen merkityksen heidän hyvinvoinnille vasta sitten, kun heidät on tarkoituksellisesti viety sinne, ja he ovat saaneet kokea vaikkapa kiireettömän kävelyhetken puiden lomassa jokirannassa. Jo vartin kävely luontoympäristössä riittää laskemaan verenpainetta, alentamaan stressihormonien tasoa ja aiheuttamaan ihmisessä elpymisen tunnetta. Lähiluonto tarkoittaa sitä, että se on sinuakin lähellä ja nautittavaksi tänäänkin, kaikkina vuodenaikoina.

 

resizedimage200150 IMG 1225resizedimage200150 IMG 4 resizedimage200150 IMG 3

Siirry "Raipe-hanke"-sivulle