Turvallisuutta syksyyn

26.09.2017

Ajelen töihin aamulla seitsemän jälkeen hiljaisia teitä pitkin, tällä kertaa ei liikkunut hirviä vakioreiteillään tien poikki. Halin sillalla pitää ihan hiljentää ja katsoa tyynen joen pintaa johon on alkanut putoilla syksyn lehtiä kaikissa upeissa väreissään. Mutkan ja radan ylityksen jälkeen käännyn opiston pihaan ja päärakennus alkaa hahmottua eteeni sankan sumun keskeltä. Ilma on kostea ja vielä melko lämmin vaikka ollaan syyskuun viimeisellä viikolla. Olen tullut tähän pihaan tuhansia kertoja, se on tuttu ja turvallinen rutiini. Pihapiiri rakennuksineen on tuttu, tunnen jokaisen sopukan näissä rakennuksissa ja läheinen metsä ja järvi ovat tarjonneet huikeita elämyksiä, tuoksuja ja tuntemuksia vuosien varrella. Mikä voisikaan uhata tätä rauhaa ja turvallisuuden tunnetta?

 

Vietämme tällä viikolla turvallisuuden teemaviikkoa. Opiskelijoiden kanssa puhutaan turvallisuudesta sen eri muodoissa. Eilen katsottiin mistä löytyvät varapoistumistiet ja tänään on vuorossa pelastuslaitoksen järjestämä alkusammutusharjoitus. Vieraskielisten kanssa opetellaan turvallisuuteen liittyvää sanastoa ja hätäkeskukseen soittamista. Henkilökohtainen turvallisuus liikenteessä on huomioitu, opiskelijoiden kanssa on tehty mm. heijastimia. Kodin turvallisuus nostetaan esiin sillä sen merkitys onnettomuustilastoissa on huomattava. Tutustumme myös SPR:n vapaaehtoistoimintaan ja vielä yhtenä teemana on käsittelyssä laissa määritelty avunantovelvollisuus onnettomuustilanteissa. Järjestämme vuosittain ensiapukoulutuksia niin opiskelijoille kuin henkilöstöllekin. Työsuojeluasiat ovat hyvällä mallilla, kaikki yksiköt ja työpisteet on kartoitettu ja tarvittavat toimenpiteet tehty

 

Vaaran paikkoja on tällä tuttuakin tutummalla opiston kampuksella lukuisia. Vieressä kulkee junarata, toisella puolella on järvi. Tulipalo vaanii ja piha-alueilla ajetaan autoilla melko paljon päivän mittaan. Ihmiset itsessäänkin muodostavat turvallisuusuhan, niin omat opiskelijamme kuin ulkopuolisetkin. Tietoturvauhat ovat tätä päivää: Entä jos joku kaappaa kotisivut tai pääsee käsiksi salassa pidettäviin tietoihin? Kun mahdolliset uhkatekijät on yhdessä kartoitettu ja mietitty miten niiden riskit minimoidaan, tiedotetaan kaikille kampuksella toimiville ja vielä harjoitellaan niin ollaan jo hyvässä tilanteessa. Vaaratilanteen realisoituessa kaikki tietävät miten toimia ja mitä kenenkin vastuulle kuuluu. Olemme onneksi saaneet nauttia "vaarattomista" vuosista, kovin vähän turvallisuuteen liittyviä riskejä on toteutunut. Voin siis jatkossakin tulla tutulle ja turvalliselle työpaikalleni nauttien upeasta Pohjois-Karjalaisesta maisemasta luottaen siihen, että yhdessä teemme turvallisen työympäristön.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle